Isolatie op volle grond
Schelpen hebben een drainerende en isolerende werking en zijn daarom in de vloeropbouw op volle grond de beste oplossing
Vloeropbouw op
volle grond
Schelpen fungeren als een barrière en houden vocht tegen, waardoor de vloer beschermd blijft
Bij een vloeropbouw op volle grond bewijzen ze zo hun nut. Ze vormen een isolerende en bodemafsluitende laag, waardoor vochtproblemen worden voorkomen. Met name bij het bouwen op vochtige ondergronden of in gebieden waar optrekkend vocht een probleem kan zijn, is dit onmisbaar.
Een typische vloeropbouw met chape:
- Voor de plaatsing moet de volle grond in de ruimte worden uitgegraven tot ongeveer 50 centimeter onder het afgewerkte vloerniveau. Vervolgens wordt er een laag van dertig centimeter volle schelpen aangebracht. Deze laag doet dienst als isolatielaag en hoeft niet te worden aangedamd.
- Daarbovenop komt nog een laag van vijf centimeter gebroken schelpen, die wel lichtjes wordt aangedrukt. Deze gebroken schelpen zorgen voor een egalisatielaag.
- Voordat de volgende lagen van de vloeropbouw worden aangebracht, wordt er een isolatie- of zettingsboord geplaatst om warmteverlies tussen de muur en de vloer te voorkomen.
- Vervolgens wordt er isolatie aangebracht in de vorm van drukvaste, vochtresistente en dampopen panelen. Het gebruik van kurk als isolatiemateriaal is hierbij aan te raden.
- Als laatste wordt er een laag droge chape aangebracht, waarna de vloer kan worden afgewerkt met tegels of een andere vloerbedekking naar keuze.
Premie voor schelpenisolatie op volle grond
Wist je dat je voor schelpenisolatie op volle grond een premie kan krijgen van de Vlaamse overheid?
Andere voorbeelden van vloeropbouw met schelpen
Behalve met chape kan je schelpen ook zo gebruiken:
Onder een houten roostering
Onder een kalk-hennep-laag
Afwerking met kurkplaten
Ecoschelp in beeld
Hoe kun je Ecoschelpen gebruiken in de bouw?
Deze video toont hoe we schelpen inblazen in een bestaande woning met achterbouw.